• туристические агентства Днепропетровск
 • туры в Европу Днепропетровск
 • шенгенские визы Днепропетровск
 • горящие туры Днепропетровск
 • туры Испания Днепропетровск
 • туры Греция Днепропетровск
 • туры Эмираты Днепропетровск
 • туры Израиль Днепропетровск
 • туры Мальдивы Днепропетровск
 • туры Шри-Ланка Днепропетровск
 • туры Таиланд Днепропетровск
 • шкафы-купе в киеве
 • шкафы-купе в киеве
 • Beszámoló a 2012-es világbajnokságról

  Nyomtatás
  PDF

  Beszámoló az Orvos Tenisz Világbajnokságról

  Idén Cerviában (Olaszország) rendezte meg a World Medical Tennis Society (WMTS) az Orvos Tenisz Világbajnokságot, szám szerint a 42-et. A helyszín a hivatalos olasz tenisz edzésközpont volt, ahol az éves nemzeti bajnokságokat is szervezni szokták, Cervia pedig Olaszországban kb. azt a szerepet tölti be, mint amit nálunk Siófok vagy Balatonboglár: napsütötte vízpart rengeteg szállodával, hangulatos sétányokkal és vendéglőkkel. A településen belül pár percre egymástól három helyszínen összesen kb. 30 salakos és 4 fedett teniszpálya állt a versenyzők rendelkezésére. A VB számokban kifejezve is jelentős versenynek bizonyult: 27 országból több mint 400 jelentkező (kb. 260 orvos és 140 hozzátartozó) egy hét alatt a különféle versenyszámokban több mint 600(!) meccset játszott. A hivatásos szervezőcsapat, a számos gyakorlott versenybíró, a játékosokat minden nap készen váró játékrend, az egyenletesen elosztott egyéni megterhelés és az osztályon felüli minőségű pályák voltak a garancia a kifogástalan gördülékenységgel lezajlott bajnokságra. Ez évben vezette be a WMTS minden versenyszámban a 10 pontos „super tie break”-et, illetve több kategóriában a 9 game-es meccseket. (A „no ad” féle játékrövidítést nem alkalmazták, még párosban sem.) Idén először használtak a WMTS szervezők hivatalos orvos tenisz világ-ranglistát, melyet ezentúl minden bajnokságon a kiemelések megállapításához kötelezően alkalmazni fognak (ez eddig csak ajánlás volt, de a rendező országnak volt némi „szabad” keze a sorsolásban…). A magyar csapat a lelkesen szurkoló kísérőket is beleszámítva kilenc főt számlált. A sajnálatosan távolmaradó „törzstagok” hiányát Degrell István személyében egy új csapattag pótolta, aki aztán jelentősen hozzájárult a magyar orvos teniszezők hírnevének öregbítéséhez: az igen komoly létszámú és magasan képzett aktívan is versenyző olasz kollégákat valamint a tavalyi lengyel győztest is kemény meccsekben sorra legyőzve a férfi nyílt kategória győztese lett, és ezzel 2012-ben az orvosok között világbajnoki címet szerzett. Hozzá hasonlóan sikeresen szerepelt Bágyi Kinga, aki a női 40+ kategóriának lett világbajnoka. A magyar csapat többi tagja is kitett magáért, az eredmények összefoglalva és táblázatba rendezve a következők:

  Bágyi Kinga

  női 40+

  1.hely

  nyílt női páros

  2.hely

  nyílt vegyes páros

  2.hely

  Király Gabriella

  női páros 45+

  3.hely

  Degrell István

  férfi nyílt

  1.hely

  Klekner Álmos

  férfi 40+ vigasz

  1.hely

  nyílt vegyes páros

  2.hely

  Móritz András

  féfi 60+ vigasz

  1.hely

  Orsik Mihály

  hozzátart. férfi nyílt 

  1.hely

  Népes nézőközönség előtt zajlott le a szokásos Nemzetek Kupája bajnokság, ahol a férfiak között a döntőben az utolsó, páros meccsen dőlt el a kupa sorsa Olaszország javára. A második hely így a németeknek jutott, de kárpótlásként a női nemzetek kupáját a német hölgyek vihették haza.

  A jövő évi orvos tenisz világbajnokság helyszíne Jurmala, Lettország, Rigától kb. 15. km-re fekvő tengerparti fürdőváros lesz, időpontja 2013.aug. 17-23. 2014-ben szeptemberben Jakarta (Indonézia) lesz a rendezvény otthona, ahol a teniszversenyen kívül egy teljes napos kirándulást ígérnek a szervezők Balira (oda-vissza repülővel, ott alvással). A távolabbi tervek szerint 2015-ben Rotterdam, majd 2016-ban Lima (Peru) ad alkalmat arra, hogy a teniszbarát orvosok és hozzátartozóik világot lássanak.

  Remélem sikerült mindenkinek kedvet csinálni a nemzetközi megmérettetéshez, legalábbis annyi kollégának, hogy a nemzetek kupáján is indulhasson a magyar csapat. Addig is jó edzési lehetőség és felkészülés a hazai hivatalos teniszbajnokság, melyre mindenkit várunk szeretettel 2013. június 21-23–án Budapesten a Park Teniszklubba.

  Klekner Álmos

  Magyar Orvosteniszezők Társasága

  elnök

  Profil